Mijn naam is Maartje en ik ben de oprichter van Nalento paardengedragstraining. Ik ben 28 jaar en al van jongs af aan bezig met de paarden. Van paardenmeisje op de manege naar een lease-paard en uiteindelijk een eigen paard, Natron, gegaan en vooral met hem veel geleerd.

Natron was geen paard waar je zomaar alles mee kan doen en vroeg van mij veel begrip. Dit heeft me vaak veel moeite gekost maar me ook ontzettend veel geleerd. Hij vroeg mij namelijk anders te kijken naar trainingsmethodes. Na verschillende trainers te hebben gehad, die allemaal na een tijdje de moed een beetje opgaven en dan zeiden: ‘Nu moet hij maar gewoon’, was ik het dressuur helemaal beu. Als het zo moest, dan maar niet. Daarnaast kwam ik tijdens mijn opleiding MBO-paardenhouderij veel tegen waar ik geen antwoord op kreeg. Hoe leer je een paar nou goed aan het been komen als je hem net start? Hoe leer je hem omgaan met spannende dingen? Niemand kon me echt een duidelijk antwoord geven. Wat ik vooral veel zag was onnodig geweld wanneer paard en ruiter elkaar niet begrepen. Ik ging me meer verdiepen in het gedrag van de paarden, waardoor ik uitkwam bij E-quine.com. Annemarie was net gestart met een opleiding tot equinoloog. In mijn tweede leerjaar kam ik in aanraking met het rechtrichten, vooral aan de hand. Ik dacht: “Als ik het niet kan als ik erop zit, dan maar ernaast.” Sindsdien trainde ik via de methode van de klassieke rijkunst en het rechtrichten. Dit is ontzettend gaaf is om te doen.. Zowel ernaast als erop. Het is zo gaaf, om na al die tijd, te kunnen galopperen op een ontspannen paard! Als verdieping op mijn opleiding heb ik een cursus tot basisrevalidatietrainer gevolgd en blijf ik mijn kennis verbreden. Mijn opleiding tot equinoloog heb ik in 2017 volbracht.

Loki heb ik nu twee jaar. Hij is nu 4 en we zijn dus vooral heel veel basis aan het leren. Hij is een kruising tussen een fries en een shire! Dit betekend vooral dat hij nog veel gaat groeien. Ik had nooit verwacht een jong paard te kopen en hem helemaal op te gaan leiden, maar het is ontzettend leuk en met alles wat ik heb geleerd als gedragstrainer kan ik hem een goede basis bieden. We starten heel anders dat dat ik met Natron heb gedaan. Ik ben dus heel erg benieuwd naar hoe hij verder gaat ontwikkelen.

Het mooie van dit werk vind ik dat ik mensen kan helpen om hun paarden meer te leren begrijpen en de paarden kan helpen minder angst of spanning te hebben in het dagelijks leven. Paarden uitleggen dat er grenzen zijn en dat ze niet zomaar zelf kunnen kiezen wat ze doen.

Ieder paard heeft een andere trainingswijze nodig. Ik maak gebruik van meerdere trainingsmethodes en blijf me constant verbeteren en verbreden. Je bent nooit uitgeleerd en ieder paard is anders. Wat ik vooral belangrijk vind is dat ik geweldloos train en het belangrijk vind dat je leert kijken naar je paard. Paarden vertellen ons ontzettend veel, maar zeggen niks. Het leren lezen van lichaamstaal is een van de mooiste dingen die ik heb geleerd de afgelopen jaren. Het heeft mijn ontzettend geholpen met het begrijpen van mijn eigen paard Natron.