Wat Nalento voor jou en je paard kan betekenen

Gedragstraining

Bij gedragstraining kun je denken aan alles wat het voor jou lastig maakt met je paard te werken. Van geen voetjes willen geven tot schrikreacties in de buurt van andere dieren. Van het niet netjes mee kunnen lopen naar de wei tot het niet toelaten van een scheerbeurt. Uitdagend gedrag kan verschillende oorzaken hebben. Bij deze training gaan we dus niet alleen hertrainen, maar ook kijken naar zaken die van invloed kunnen zijn op het gedrag van je paarden.

Trailerladen


Onder trailerladen verstaan we:
– Op de trailer gaan
– Dat je de trailer kan afsluiten
– Dat je je paard kan vervoeren
Hiermee kan ik je helpen. Ik ga kijken naar waar je paard zijn uitdaging ligt, soms kunnen dat dus meerdere dingen zijn. Is het iets wat is ingetraind? Of is je paard echt bang?  Dat gaan we uitzoeken. Met behulp van grondwerk en schrik- en obstakeltraining gaan we je paard trainen de trailer op te gaan en ook weer af.

Grondwerk

Vaak hoor je, dat je consequent en duidelijk moet zijn.  Dat klinkt goed, maar hoe pak je dat aan? Grondwerk is de basis van de omgang met onze paarden. Door middel van communicatie wordt voor jou en je paard duidelijk wat de grenzen en afspraken zijn. Hierdoor wordt de omgang met de paarden plezieriger en veiliger. Ik leer jou hoe je duidelijk met jouw lichaamstaal kan zijn tegenover je paard en hoe je de grenzen aangeeft.

Schrik- en obstakel training

Stel je voor, je bent aan het rijden of wandelen en je paard ziet iets of er komt een grote vrachtauto langs. Soms valt het mee en kun je hem overtuigen toch door te lopen. Soms gaat het natuurlijk instinct in werking en gaat het paard op hol. Of er gebeurt om je heen zoveel, dat je niet ontspannen je dressuurproef kan rijden of je rondje trainen in de bak. Eigenlijk alles wat je kan bedenken wanneer je paard iets niet durft of veel spanning opbouwt. Hier kan ik je mee helpen. We gaan je paard leren zijn adrenaline te reguleren, te ontspannen en te vertrouwen op zichzelf.

Loswerken

Loswerken vind ik een van de leukste dingen om te doen met de paarden. Je kunt het gebruiken om de leiderschap te bepalen, maar ook om meer bewust te worden van je eigen lichaamstaal. Je werkt namelijk met een paard los in de roundpen en je gaat je paard vragen te stappen, draven, galopperen en van hand veranderen, zonder iets te zeggen. Puur op lichaamstaal.  Je maakt op een andere manier contact met je paard en je gaat goed naar hem leren kijken en zijn lichaamstaal leren begrijpen.  Je verbetert dus je non-verbale contact. Daarnaast kun je het loswerken gebruiken om je paard te observeren.

Longeren (met dubbele lijnen)

Longeren met dubbele lijnen is een mooie manier om je paard zonder belasting van de ruiter te trainen. Je kunt het gebruiken voor revalidatie, maar ook voor de souplesse en balans van je paard. Daarnaast is het een mooie manier om een jong paard te leren reageren op de hulpen en het sturen. Ik gebruik het de dubbele lijnen ook regelmatig, omdat het bij ongewenst gedrag makkelijker is om te corrigeren dan aan een enkele lijn. Daarnaast kun je ook rechtrichten aan de dubbele lijnen, doordat je de buitenschouder beter kan begrenzen met de buitenlijn.