Mijn naam is Maartje en ik ben de oprichter van Nalento paardengedragstraining. Ik ben 24 jaar en al van jongs af aan bezig met de paarden. Van paardenmeisje op de manege naar een lease-paard en uiteindelijk een eigen paard, Natron, gegaan en vooral met hem veel geleerd.

Natron is geen paard waar je zomaar alles mee kan doen en vraagt van mij veel begrip. Dit heeft me vaak veel moeite gekost maar me ook ontzettend veel geleerd. Hij vroeg mij namelijk anders te kijken naar trainingsmethodes. Na verschillende trainers te hebben gehad, die allemaal na een tijdje de moed een beetje opgaven en dan zeiden: ‘Nu moet hij maar gewoon’, was ik het dressuur helemaal beu. Als het zo moest, dan maar niet. Tot ik in aanraking kwam met het rechtrichten, vooral aan de hand. Ik dacht: “Als ik het niet kan als ik erop zit, dan maar ernaast.” Sindsdien train ik via de methode van de klassieke rijkunst en het rechtrichten. Dit is ontzettend gaaf is om te doen en nu vorm ik een team met mijn paard. Zowel ernaast als erop. Het is zo gaaf, om na al die tijd, te kunnen galopperen op een ontspannen paard! Als verdieping op mijn opleiding volg ik nu een cursus tot basisrevalidatietrainer en blijf ik mijn kennis verbreden.

Het mooie van dit werk vind ik dat ik mensen kan helpen om hun paarden meer te leren begrijpen en de paarden kan helpen minder angst of spanning te hebben in het dagelijks leven. Paarden uitleggen dat er grenzen zijn en dat ze niet zomaar zelf kunnen kiezen wat ze doen.

Ik werk via de trainingsmethode van Monty Roberts. Dit betekent dat ik geweldloos train en het belangrijk vind dat je leert kijken naar je paard. Paarden vertellen ons ontzettend veel, maar zeggen niks. Het leren lezen van lichaamstaal is een van de mooiste dingen die ik heb geleerd de afgelopen jaren. Het heeft mijn ontzettend geholpen met het begrijpen van mijn eigen paard Natron.